ENTREVISTA A RÀDIO ESTEL

 

Ràdio Estel entrevista la Cooperativa d'habitatge La Constel·lació

 

El 16 de juny el programa ÀNGELS de Ràdio Estel ha volgut donar a conèixer el projecte de La Constel·lació. Per aixó, ha entrevistat als membres del nostre equip en Miquel Fernández, soci de La Constel·lació i l’Ana Fernández de COL.LAB, la cooperativa d’arquitectes que ens acompanya i gestiona tot el procés.

 

Podcast Entrevista de Ràdio Estel a la Cooperativa d'Habitatge La Constel·lació de Badalona

 

>> Podeu escoltar l’entrevista fent clic sobre aquest enllaç.

 

 

 

Gaudiu-ne!

 


 

 

PRESENTACIÓ A SANTA COLOMA DE GRAMENET

 

Presentació de la Cooperativa d'Habitatge La Constel·lació a Santa Coloma de Gramenet

 

Aquest 13 de juny hem presentat el projecte de La Constel·lació a l’espai del Centre Excursionista Puigcastellar de Santa Coloma de Gramenet.  El local s’ha omplert de gom a gom. Han presentat en Miquel Fernández, soci de La Constel·lació i l’Ana Fernández de COL.LAB, la cooperativa d’arquitectes que ens acompanya i gestiona tot el procés. Al final hi ha hagut un interessant torn de preguntes amb molta participació.

Alguns dels assistents han mostrat interès en unir-se al projecte com a socis expectants.

Aquesta iniciativa s’emmarca en un seguit d’activitats de difusió del nostre projecte en l’entorn de Badalona, on construirem el nostre habitatge cooperatiu.

 


 

 

4 de juny, 2024

 

L’AJUNTAMENT DE BADALONA APROVA EL PLA ESPECIAL URBANÍSTIC PEL SOLAR DE LA CONSTEL·LACIÓ

 

El passat 3 de juny el Ple de l’Ajuntament de Badalona va aprovar per unanimitat el Pla Especial Urbanístic del solar de La Constel·lació al carrer del Progrés. Aquest és un pas essencial, i ara només queda la validació final per part del Servei Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. Un cop es produeixi aquesta darrera aprovació presentarem la sol·licitud de la llicència d’obres.

La presidenta de La Constel.lació va prendre la paraula a la sala de plens per expressar la seva preocupació respecte el retard del procés i demanar més agilitat quan arribi el moment de tramitar llicència d’obres.

 

Us adjuntem el text a continuació:

 

Sóc l’Elsa Bottini i represento la cooperativa d’habitatge sense ànim de lucre (i en cessió d’ús) La Constel·lació del Gorg, formada per 12 socis, entre ells jubilats i discapacitats motrius, així com les seves esposes, marits, fills, germans o sols.

Estem obstinats en crear una nova manera de viure la nostra vellesa: activament, amb objectius i desafiaments, i ajudant-nos els uns als altres; però també necessitem la vostra ajuda, l’ajuda dels qui tenen a les mans la possibilitat d’agilitzar (o d’alentir) els processos administratius per tirar endavant aquest preciós projecte.

Per fer realitat el nostre projecte, hem comprat el terreny: un solar ben bonic de 600 m2, que hem adquirit amb els nostres estalvis, i que està ubicat al barri del Progrés, molt a prop del Gorg.

En aquesta sessió del Ple s’està aprovant el Pla Especial Urbanístic, que permetrà més endavant obtenir la llicència d’obres.  Aquest Pla Especial es va començar a tramitar fa 2 anys… i és tot just ara quan passarà al següent estadi amb la Generalitat!!!

Hem fet molt d’esforç i portem molt de temps per arribar aquí i veiem amb neguit que si aquests ritmes són els que encara ens esperen, alguns de nosaltres ja no viurem per beneficiar-nos d’aquest projecte (com ha estat el cas d’una sòcia fundadora), així que necessitem el vostre suport i comprensió.

Moltes gràcies.

 

 

 


 

 

HEM ESTAT A FIRAGRAN

Del 29 al 31 de maig, ha tingut lloc a La Farga de l’Hospitalet la vint-i-cinquena edició de FIRAGRAN.

La Constel·lació hem estat presents gràcies a RWdMM, 3dThinks i TipTop Tourism, que ens han cedit part del seu estand.

L’experiència ha estat positiva, ja que hem pogut explicar el nostre projecte a les persones que s’han acostat a la parada i també ens ha servit per conèixer diversos serveis, productes i tecnologies pensats per millorar el benestar de la gent gran.

 

 


 

22 de maig, 2024

 

Fa uns dies, Badalona Comunicació es va posar en contacte amb La Constel·lació interessant-se pel nostre projecte i vam quedar amb ells al solar del carrer Progrés per explicar-los-hi.
Fruit d’aquella trobada, ahir es va emetre la notícia a TVBadalona. Us adjuntem la nota informativa a continuació.

 

“El projecte de cohabitatge La Constel·lació del Gorg ja té solar”

 

article complet aquí

 


 

16 de maig, 2024

 

Reunió amb la Fundació +Tu

Suport a les persones amb deteriorament cognitiu

 

Els socis de La Constel·lació som conscients que fer previsions és cabdal per preservar la voluntat i els drets de tothom, però especialment de les persones grans i/o amb discapacitat.
Algunes de les eines jurídiques que tenim al nostre abast, com el testament o les voluntats anticipades, són prou conegudes.

 

Tanmateix, hi ha altres instruments legals més desconeguts que també faciliten que es compleixi la voluntat d’una persona quan ella mateixa ja no pot decidir en un o més àmbits vitals.

 

Reunió de les sòcies de La Constel.lació amb la Fundació +Tu

 

Per això avui, 16 de maig, hem anat a la seu de +Tu Fundació de Suport, que acompanya i dona suport a persones majors d’edat amb discapacitat intel·lectual i/o deteriorament cognitiu. Allà, l’Olga Moya ens ha parlat del canvi de paradigma que va representar el Decret Llei de l’any 2021 que regula els Procediments de Provisió de Mesures de Suport a la Capacitat Jurídica, del sentit dels poders preventius i de la importància de la figura jurídica de l’Assistència (abans tutela) i ha respòs amb detall dubtes que teníem o que han anat sorgint.

 

Sens dubte aquest és un tema complex sobre el que cal reflexionar força. No obstant això, aquest primer contacte +Tu ens ha permès marxar a casa amb una idea clara de les eines al nostre abast i de l’acompanyament que poden fer a les persones i famílies que s’hi adrecen, així que els agraïm la bona feina que fan.

 


 

15 de maig, 2024

 

La Constel·lació de Badalona visita La Balma de Barcelona

 

Avui 15 de maig hem visitat l’edifici d’habitatge cooperatiu La Balma a Barcelona. L’objectiu ha estat conèixer en detall aquest cas d’èxit, tant des de l’aspecte social com arquitectònic.

 

a cooperativa d'habitatge La Constel·lació de Badalona visita La Balma a Barcelona

 

La nostra amfitriona ha estat l’Alicia que amb la seva amabilitat i experiència ens ha donat explicacions i consells molt valuosos.

 

La cooperativa d'habitatge La Constel·lació de Badalona visita La Balma a Barcelona

 

El projecte de La Balma consta de vint unitats de convivència, d’una dues i tres habitacions, i multitud d’espais i serveis comuns. És intergeneracional i, com a iniciativa molt encomiable i especial, una de les unitats de convivència està assignada a dos joves extutelats.

 

La cooperativa d'habitatge La Constel·lació de Badalona visita La Balma a Barcelona

 

La Balma està operativa des de fa tres anys i es va construir sobre un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona.

 

La cooperativa d'habitatge La Constel·lació de Badalona visita La Balma a Barcelona

 

El projecte arquitectònic de La Balma s’ha centrat en criteris mediambientals de sostenibilitat, comptant amb l’aportació d’energia solar fotovoltàica, climatització per geotèrmia, materials sostenibles com la fusta i una gran cura en els aïllaments tèrmics.

 

La cooperativa d'habitatge La Constel·lació de Badalona visita La Balma a Barcelona

 

Amb aquesta visita, els integrants de la Cooperativa d’Habitatges La Constel·lació ens hem refermat en la solidesa i principis del nostre projecte. Tenim ja el nostre terreny al carrer del Progrés de Badalona, estem a l’espera de la concessió de la llicència d’obres per part de l’Ajuntament i més engrescats que mai.

 

Tothom que hi tingui interès serà benvinguda. Contacteu amb nosaltres i us en donarem tots els detalls. Tenim oberta una borsa de socis expectants en la que us hi podeu inscriure.

 


 

5 de maig, 2024


La Constel·lació a la Festa del Badiu de Badalona

 

Aquest 5 de maig hem estat presents a la Festa del Badiu de Badalona per difondre el nostre projecte.

 

La Constel·lació difon el seu projecte d'habitatge cooperatiu a la Festa del Badiu de Badalona

 

Hem tingut l’oportunitat de parlar amb moltes persones que estàn interessades en el concepte d’habitatge cooperatiu però que encara desconeixien la nostra iniciativa.

 

Amb el MHP de la Generalitat, Sr. Pere Aragonès

 

El Molt Honorable President de la Generalitat, Pere Aragonès, visita La Constel·lació habitatge cooperatiu a la Festa del Badiu de Badalona

 

En particular, ens ha plagut molt rebre la visita del President Pere Aragonès, qui s’ha mostrat bon coneixedor de les iniciatives de cohabitatge. Li hem donat detalls del projecte de La Constel·lació i hem aprofitat per demanar-li que les institucions s’hi impliquin, fomentant-ne la difusió i essent actius en la facilització.

 

14 d’abril, 2024

 

FENT COMUNITAT A L’EMPORDÀ

 

Els dies 14 i 15 d’abril hem anat a la Casa Santa Elena, a tocar de Santa Cristina d’Aro, a fer un parell de dies de convivència per tal de seguir definint i enfortint el projecte de La Constel·lació.

Fonamentalment volíem promoure la cohesió del grup i debatre sobre com entenem les cures al nostre cohabitatge, ja que sens dubte seran un dels eixos importants del projecte.

Hem fet alguna dinàmica de coneixença per compartir retalls de les nostres vides dels que encara no n’havíem parlat amb el grup. També hem organitzat debats més formals sobre com podrem articular el suport mutu quan convisquem.

Valorem la sortida de manera molt positiva i constructiva, tant pel que fa al bon clima de diàleg com a la feina feta i també a les estones compartides.

Repetirem!

 

 

12 d’abril, 2024

 

ENTREVISTA TV DE BADALONA

 

Aquest matí, 12 d’abril, hem rebut la visita al nostre terreny d’un equip de Televisió de Badalona. Han entrevistat a l’Ana i l’Elsa i hem tingut l’oportunitat de donar-los a conèixer l’estat d’avançament del nostre projecte d’habitatge col·laboratiu La Constel·lació, al barri del Progrés.

 

L’entrevista s’emetrà la propera setmana en els informatius i també en algun espai de tarda. Moltíssimes gràcies pel seu interès, ja hem quedat per un altre cop, el dia que posarem la primera pedra!

 

 

4 d’abril, 2024

 

EL TROS

 

El dijous 4 d’abril vam fer una trobada al solar del carrer Progrés. Vam passar una bona estona xerrant i imaginant-nos com serà l’habitatge: els metros que tindrà la vorera, la dimensió de l’edifici, on començarà el jardí del darrera, badiu com diuen a Badalona. Construir un projecte cooperatiu és molt engrescador!

Després vam fer un dinar de germanor a un bon restaurant que tenim ben a prop. Repetirem!

 

22 de març, 2024

 

ENHORABONA, ANA. UN RECONEIXEMENT BEN MERESCUT!

 

L’Ana Fernandez, arquitecta i coordinadora de COL·LAB, la cooperativa que ens assessora en la definició i disseny del nostre projecte, ha estat reconeguda amb el Premi a la Millor Trajectòria Professional en la IV Edició dels Premis Rosa Maria Garriga.

 

L’Ana Fernández, arquitecta des de fa més de quatre dècades i especialitzada en habitatge social, ha destacat especialment en els últims quinze anys per la seva passió i compromís amb el desenvolupament de projectes d’habitatges cooperatius en cessió d’ús.

 

A través de COL·LAB, ha estat una figura clau en la promoció d’aquest model d’habitatge, que impulsa la cohesió social i la sostenibilitat, contribuint a la transformació positiva de comunitats locals.

 

Les sòcies i socis de La Constel·lació ens alegrem molt d’aquest reconeixement a la seva trajectòria laboral i humana i ens sentim molt orgulloses de poder comptar amb l’acompanyament de Col.lab.


 


 

8 de març, 2024

 

BON PRIMER TRIMESTRE PER A LA CONSTEL·LACIÓ

 

Els tres primers mesos del 2024 han portat dues bones notícies al projecte pel que fa a la part urbanística i tècnica.

 

La primera va ser l’informe favorable de l’estudi geotècnic fet al solar del carrer Progrés, que estableix que les característiques físiques i mecàniques del sòl no presenten cap inconvenient per a la construcció de l’edifici.

 

En segon lloc, el passat 8 de març, després de molts mesos d’espera i converses amb el Departament de Planejament Urbanístic, la Junta de Govern de l’Ajuntament de Badalona va aprovar el PEU d’assignació d’ús del carrer Progrés 144, on s’edificarà casa nostra.

 

Amb aquest tràmit fet, estem més a prop de poder tramitar la sol·licitud de llicència d’obres i anem avançant cap a la materialització del nostre projecte.

 

15 de febrer, 2024

 

PASSEJADA DE DALT LA VILA A BAIX A MAR

El passat 15 de gener el grup d’Amigues de la Constel·lació vam fer una trobada a Badalona per conèixer millor la ciutat i enfortir els vincles establerts entre les persones sòcies de la cooperativa.

 

En aquesta ocasió, vam tenir la sort de poder comptar amb en Jaume Oliveres i Costa, gran coneixedor de Badalona i, com ell mateix es defineix, militant de badalonisme. En Jaume ens va parlar de la creació i la configuració de la ciutat i ens va fer una interessant visita guiada per Dalt la Vila i Baix a Mar.

 

Més convençuts encara que Badalona ha estat una bona tria per construir-hi casa nostra, en acabar la ruta, vam seure plegats a taula per fer un bon dinar, xerrar de tot una mica i crear noves complicitats.

 

Agraïm molt a en Jaume el temps i l’energia dedicats i també donem les gràcies a en Xavier Calvo per haver-ho organitzat, així com a totes i tots els que, d’una manera o altre, esteu ajudant a fer possible que La Constel·lació sigui avui un projecte més sòlid.

 


8 de febrer, 2024

 

SANT JERONI DE LA MURTRA

El més de febrer els socis de La Constel·lació hem seguit ampliant coneixements de Badalona i hem fet una visita a Sant Jeroni de la Murtra.

 

Situat a la Vall de Betlem, a la serralada de La Marina, l’exterior del monestir compta amb unes molt bones vistes i l’interior és ple d’història. Havíem concertat una visita guiada i les explicacions han estat molt interessants i amenes així que des d’aquí agraïm la feina dels voluntaris.

 

Després de la passejada, hem acabat la jornada asseguts a taula fent un bon menú.

 

La veritat és que ha estat una jornada molt agradable i recomanem tant la passejada com la visita!